Waterbed leegpompen

Het waterbed leegpompen is gemakkelijk met een waterbedpomp. De waterbedpomp wordt op het watermatras aangesloten en die zal het matras vacuüm pompen. Het belangrijkste van het verplaatsen/verhuizen van het waterbed is het leegpompen van het watermatras. Wanneer deze op de juiste manier is leeggepompt is het niet moeilijk om de rest van het waterbed te demonteren, weer te monteren en het watermatras opnieuw af te vullen. Vergeet bij het opnieuw vullen van het watermatras niet dat u een start conditioner toevoegd aan het watermatras. Dit voorkomt een hoop stank en luchtproblemen later.

Gebruiksaanwijizng waterpomp

Begin altijd met de stekker van het verwarmingselemanet uit het stopcontact te halen voordat u gaat pompen. De verwarming is namelijk zo doorgebrand. Trek vervolgens de openingstuit van uw watermatras naar boven en schroef de veiligheidsdop los.

Leg uw hand op het matras om de opening en terwijl u de kleine dop los trekt duwt u met uw ander hand die om de opening ligt  zachtjes op het watermatras zodat het water hoog in de opening blijft staan. Dit zorgt ervoor dat u geen lucht in het watermatras krijgt, als er lucht in het watermatras zit kan de waterpomp geen water uit het matras trekken. Als u al lucht in het matras heeft, moet u eerst het watermatras ontluchten.

Vervolgens sluit u de slang aan met het koppelstuk. Het koppelstuk plaatst u in het vulgat, draai deze aan en duw vervolgens het geheel in het watermatras. Het andere einde van de slang koppelt u voorop de waterpomp.

Bovenop de pomp zit een koppelstuk die u los kunt draaien. Met een schone kan met  leidingwater laat u water in deze opening lopen. Ongeveer 5 liter moet hierin. U blijft bijvullen totdat u water in de slang die voorop zit vast gekoppeld zit ziet lopen. Als u dat ziet of hoort zit er genoeg water in de waterpomp. Het koppelstuk die u eraf had gedraaid plaatst u weer terug en sluit de slang aan.

Het andere einde van de slang kunt u in een wasmachine afvoer,  toilet of naar buiten laten lopen. Niet in bad of wasbak want deze lopen vlugger vol dan dat ze het water kunnen afvoeren.

Nu is de pomp aangesloten. Stop de stekker van de pomp in het stopcontact en met de schakelaar kunt u d pomp aanzetten. Mocht het water niet meteen in de slang komen duw dan het koppelstuk dieper in het watermatras en til het midden van de slang even omhoog tot het water loopt. Als het water loopt dan doet u  niks meer tot het matras geheel leeg is.

Wanneer is het watermatras leeg.

Dit kunt u zien doordat het matras aan de fiber lagen gaat plakken. Het ziet eruit als een pak koffie die vacuüm getrokken is. Tweede manier om het te zien is dat er bijna  geen water meer uit de slang komt. Als het matras leeg is laat de pomp lopen, houd de dop bij de hand en draai het koppelstuk  los.  Zodra het koppelstuk losgedraaid is moet zo vlug mogelijk de dop erop geduwd worden zodat het matras vacuüm blijft. Draai vervolgens ook de veiligheidsop op de vulopening.

Houd vervolgens de slang naar boven zodat het water door de pomp wordt afgevoerd. Niet omlaag want dan loopt het water op uw vloer. Houd de slang hoog en zet de pomp uit. Loop met slang en pomp naar de afvoer en daar kunt u hem loskoppelen. Koppeld e slangen af en laat ze leeglopen. Vergeet niet de waterpomp zelf ook leeg te gooien door het bovenste gat.

 

Als u het watermatras opslaat, doe dit op kamer temperatuur. Niet in de winter in de schuur dan bevriest hij en kan het matras scheuren, (door het restant water wat er nog inzit) tevens is het niet goed voor het vinyl om op lage temperatuur te bewaren.

Waterbed leegpompen,

Waterbed leeghalen zonder waterbedpomp

Het belangrijkste van het waterbed leeghalen is het watermatras. Wanneer u dit niet met een waterbedpomp wilt doen (wat wij wel adviseren) gebruik dan een tuinslang. Wanneer de tuinslang in het watermatras zit en die loopt laat het watermatras dan plat in het bed liggen. Een watermatras mag nooit bij het hoofdeinde opgetild worden om het water sneller uit het matras te laten lopen.

Wanneer het matras bijna leeg is, rol dan het matras vanaf het hoofdeinde richting voeteinde op. Wanneer u begint pak de stabilisatie over de gehele breedte vast en neem die in de rol mee. Wanneer hij geheel naar het voeteneinde is opgerold kan het watermatras naar de badkamer getild worden om de restant van het water eruit te laten lopen. Laat het matras wel een rol blijven. Wanneer het matras niet vacuüm gezogen is kan de stabilisatie van zijn plaats verschuiven en dan is het matras niet meer te gebruiken.