Decubitus ook wel doorliggen genoemd kan iemand krijgen wanneer hij of zij langdurig druk heeft op één bepaald punt(en). Doordat er op bepaalde punten van het lichaam continue druk wordt uitgeoefend is de huid daar minder doorbloed. Hierdoor wordt dat stuk van de huid zuurstof armer waardoor die omgeving van de huid gevoeliger wordt.
Wanneer er geen actie wordt ondernomen kunnen op die plaatsen van de huid waar veel druk wordt ondervonden ernstige wonden ontstaan.

De continue druk en het schuiven van het gewicht op bepaalde plekken zorgt ervoor dat de doorbloeding zo slecht wordt dat er zuurstofgebrek optreed in de huid. De huid en het onderliggende bindweefsel gaan afsterven. Wanneer dat gebeurt ontstaat er vaak een wond. Dit wordt decubitus genoemd. Wanneer deze plekken niet serieus worden behandeld, kan het voor de persoon buiten dat het zeer pijnlijk is ook levensgevaarlijk zijn.

Hoe decubitus voorkomen?

-Het is belangrijk dat de persoon regelmatig van houding wordt veranderd zodat de huid met regelmaat zuurstofrijk bloed krijgt toegevoerd.
-Een hulpmiddel om decubitus te voorkomen is een matras anti- decubitus. Een matras anti-decubitus zorgt ervoor dat het lichaam een algehele drukverdeling heeft waardoor de bloedsdoorstroming gelijkmatig verdeeld is.

Ervaring matras Hrc Koudschuim

Dit drukverlagende matras wordt voor 80% in de zorg gebruikt. Door de drukverlagende eigenschappen van dit matras en het bijna niet veranderende ligcomfort gedurende de nacht is dit matras Hrc koudschuim het beste wat iemand zich kan wensen.

De verschillende gradaties van decubitus

Graad I Het begin van decubitus is herkenbaar aan een rode vlek op de huid. Wanneer er op die vlek wordt gedrukt en hij blijft rood dan is de huid al beschadigd.
Graad II De plek waar de vlek is begonnen kan een vochtophoping krijgen. Ook kan er vocht uit de plek lopen. Vaak is het vocht gemengd met bloed.

Graad III Wanneer de plek of de plekken al is/zijn afgestorven op de huid en ook het onderhuidse vetweefsel is afgestorven, dan ontstaat er een gat in de huid. De huid heeft dan meestal een infectie opgelopen.

Graad IV Op de plek waar de decubitus is ontstaan, zullen nu diepe open wonden zijn. Het kan zijn dat de wond aan de oppervlakte er niet zo groot uitziet, maar meestal is de omliggende onderhuidse vetweefsel afgestorven en ontstaan daar grote holtes.

decubitus