anti decubitus matrassen, HRC koudschuim matrassen, viscopore

Wanneer ontstaat decubitus

Wanneer er langdurig of blijvend in bed moeten worden gelegen is een goed matras noodzakelijk. Een matras die drukverlagende met opencellig van structuur is. De opencellige structuur zorgt voor een warmte en vocht regulatie. Een goed matras voorkomt onnodige langdurige druk op 1 punt. Op die plaatsen waar de huid veel druk ondervind, kunnen ernstige wonden ontstaan. De continue druk en het schuiven van het gewicht op bepaalde plekken zorgt ervoor dat de doorbloeding zo slecht wordt en er zuurstofgebrek optreed in de huid. De huid en het onderliggende bindweefsel gaan afsterven. Wanneer dat gebeurt ontstaat er vaak een wond. Dit wordt decubitus genoemd. Informatie en voorbeelden van decubitus gradaties kunt u op deze link zien. Deze pagina heeft schokkende foto’s

Wanneer decubitus niet serieus worden behandeld, kan het voor de persoon buiten dat het zeer pijnlijk is ook levensgevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat de persoon regelmatig van houding wordt veranderd zodat de huid met regelmaat zuurstofrijk bloed krijgt toegevoerd. Wanneer deze persoon op een drukverlagend matras ligt of zitkussen zit, wordt de druk in ieder geval gelijkmatig verdeeld.

Wat is een HRC drukverlagend matras

De matras Hrc koudschuim is drukverlagend en van een bepaald soort schuim gemaakt. Om het ligcomfort te verhogen is er op de matras Hrc koudschuim een  Hrc ViscoPore schuim toegevoegd. De eigenschap van dit matras is dat het van hoofd tot voet een algehele ondersteuning geeft waardoor het lichaam gelijkmatig en overal even veel druk heeft. Dit heeft als voordeel dat het lichaam weinig drukpunten heeft en u gedurende de nacht minder hoeft te draaien. De gelijkmatige ondersteuning zorgt ervoor dat de zenuwen en spieren ontspannen, de organen op een laag pitje kunnen gaan werken en het lichaam al zijn aandacht aan herstel kan geven. Door al deze voordelen worden we kort samengevat uitgeruster wakker.

HRC ViscoPore Materiaal

Het materiaal waar het schuim van vervaardigd is noemen ze de 3e-generatie HRC schuim. Deze 3e generatie HRC schuim en ViscoPore schuim is een thermo-gevoelige opencellig materiaal. Anders dan in de handel verkrijgbare visco elastische schuimen en/of traagschuimen en/of Nasa schuim, worden er in de ViscoPore geen vette bestandsdelen gebruikt voor het vervaardiging van de visco elastische schuim.
Het grote voordeel van deze manier van traagschuim / visco elastische schuim produceren is dat er geen hitte ophoping plaats vindt onder het lichaam waardoor slapen op ViscoPore niet warm is. Naast het grote temperatuur voordeel van ViscoPore is dit visco elastische materiaal ook luchtdoorlatend en ademend wat een optimale vochtregulerende eigenschap geeft die een droge aangename slaapomgeving biedt.
Uitleg over het produceren van traagschuim, visco elastisch schuim en viscopore kunt u lezen op de link HRC matras.

Uit testen is bewezen dat Viscopure tot 200% trekkracht kan verdragen voordat het scheurt. Andere traagschuimen scheuren al bij 140% trekkracht. Sommige traagschuim matrassen mogen niet gevouwen worden en niet in een 90 graden neergezet worden.
Gelukkig gebeurt het niet vaak dat mensen hun matras op verstelbare bodems in 90 graden zetten. Mocht het eens gebeuren dat het matras in 90 graden wordt gezet zal hij niet meteen stuk gaan maar bevorderlijk voor traagschuim is het niet.
Milieuvriendelijk geproduceerd. Een grootvoordeel van de viscopure is dat deze traagschuim milieuvriendelijk geproduceerd wordt. Ze hebben het schuimen van dit matras zo aangepast dat veel restafval wat tijdens het productieproces vrijkomt hergebruikt wordt en/of wordt gefilterd (schoon) wordt afgevoerd.

De echte HRC ViscoPore die in de zorg wordt gebruikt

Na jaren lange ervaring in de zorg heeft de leverancier van dit product het HRC Matras ook beschikbaar gesteld voor de consumenten markt. U kunt nu ook dit prachtige product beslapen en alle voordelen zoals echt uitgerust wakker worden en geen druk op schouder of heup hiervan ondervinden. Ander fabrikanten gaan nu ook werken met verschillende afgeleiden producten van de HRC en HRC ViscoPore in hun matrassen verwerken. Maar de jaren lange ervaring van de juiste uitvoering moeten ze nog ervaren.
Hieronder ziett u een schema van het materiaal waarvan het matras is gemaakt. In dit schema kunt u zien hoe weinig drukverlies het materiaal verliest gedurende de nacht.