moe wakker worden

Moe wakker worden, wat doe je eraan. Er zijn 3 belangrijke redenen waarom iemand niet uitgerust zijn bed uit komt. Dit kan lichamelijk, mentaal of aan het product waar iemand op slaapt liggen.

Om uitgerust uit bed te komen moet het lichaam verschillende keren per nacht in de 4e en 5e REM slaap terecht komen. Om daarin terecht te komen moet je niet wakker worden. Vele komen in de 1e, 2e en 3e fase maar wanneer je niet in de 4 en 5e fase terecht komt rust je niet goed uit. Een stoorzender kan het matras en/of kussen zijn. Het lichaam krijgt van de hersenen een seintje draaien en dan kan het gebeuren dat je uit de 3e fase weer naar de 1e fase schiet. De 4e en 5e fase heb je dan overgeslagen en moet je weer opnieuw beginnen. Om door te kunnen slapen zijn er stappen die ondernomen moeten worden.

Wat te doen om uitgerust wakker te worden

Wat je kan ondernemen staat in de checklist. We beginnen met het matras en de bij behorende producten. Zoals zoveel gebruiksartikelen heeft ook het (water)matras onderhoud nodig. Voor verschillende redenen is het noodzakelijk om jezelf dit onderhoud niet te ontzeggen. Je slaapt namelijk gemiddeld 8 uur per nacht. Dan is het minsten wat je kunt doen ervoor te zorgen dat het (water)matras waar je op slaapt het hoogst mogelijk comfort aan je lichaam kan bieden. Dit comfort zorgt ervoor dat je doorslaapt en in je 4e en 5e slaapfase terecht komt. Maar hoe bereik je dat?

Wanneer je onderstaande stappen checkt kun je nagaan of je er alles aan doet om uitgerust de dag te gaan beginnen. Zorg ervoor dat moe wakker worden tot het verleden hoort!

Hygiëne

Dit is waar veel mensen niet bij stil staan. Wanneer je het bed hebt verschoont denk je dat dit schoon is. Maar niks is minder waar. Veel leven leeft er in jouw bed. Dit is niet helemaal uit te sluiten maar je kunt het wel minimaliseren.

Wat kun je doen:
-Zorg voor een schoon matras tijk of waterbed onderdeken. De meeste tijken en onderdekens kunnen gewassen worden. Was de tijk of onderdeken minstens 1x per jaar. Mocht je in dat jaar een keer zware griep hebben gehad en veel hebben getranspireerd, was hem dan na je griepje. Een gemiddelde onderdeken gaat 5 jaar mee. Niemand heeft door dat je er dan al meer dan 15.000 uur op hebt geslapen. Ligt er een molton of een Moton Tencel WD op dan verleng je de levensduur omdat er minder vocht en huidschilfers in het tijk of onderdeken terecht komen.

-Heb je een matras, stofzuig deze dan regelmatig.
Heb je een watermatras, maak je vinyl van het matras dan schoon met warm water om hem vervolgens in te smeren met vinylreiniger. Een topliner voorkomt al dit werk.

-Leg een molton over je matras of watermatras onderdeken. Deze voorkomt dat de meeste huidschilfers en zoutkristallen uit je transpiratievocht meteen in je tijk of onderdeken komen. Een molton voorkomt snelle vervuiling van je tijk of onderdeken.

-Je kussen is een belangrijk onderdeel van je slaapgenot. Zorg dat je de juiste kussen hoogte en uitvoering hebt. Ook over je kussen hoort een molton om hem schoon te houden. Is je kussen wasbaar is het raadzaam hem elk kwartaal te wassen. Je kussen neemt gedurende de nacht namelijk heel veel vocht op. Wil je het kussen goed beschermen is de Tencel WD molton een aanrader. Deze molton ademt maar houd vocht en huidschilfers tegen. Ook super voor allergieën

-Je dekbed zorgt ervoor dat je het niet te koud en niet te warm hebt. Een synthetisch dekbed is daarom niet aan te raden omdat deze geen temperatuur reguleert. Een wol of dons dekbed reguleren prima temperatuur en zijn daarom goed voor het lichaam. Ook een dekbed moet gereinigd worden. Als je dit niet kunt is het aan te raden een Tencel WD molton dekbedcover over je dekbed te trekken. Huisstofmijt en vocht kan er niet in waardoor het dekbed schoon blijft.

Rug en nekpijn

Bij een matras
Wanneer een matras nieuw is dan slapen de meeste mensen heerlijk. Maar door de jaren heen slijt een matras. Door transpiratievocht, warmte en gewicht zal er in de loop van de jaren kuilvorming ontstaan. Dit gebeurt heel langzaam. De meeste mensen zullen dit gaan registreren tussen de 8 en 10 jaar.

Bij een watermatras
Ook een watermatras is onderhevig aan slijtage ook al zie je dat niet. De stabilisatie die in het waterbed zit zorgt voor hoe snel je in het waterbed stil ligt. Daarnaast  zorgt de stabilisatie ook voor ondersteuning van nek en onderrug. Het is belangrijk om het waterbed eens in de paar jaar te laten controleren. Wanneer er onderrug klachten of nek klachten ontstaan is het noodzakelijk om te kijken waar dit aan ligt.
Het kan zijn dat de stabilisatie niet meer goed is. Teveel lucht in een watermatras kan een oorzaak zijn. Teveel water of te weinig water. De combinatie watermatras kussen. Er kunnen verschillende stoorzenders zijn waardoor u niet uitgerust wakker wordt.

Zoals zoveel gebruiksartikelen heeft ook het waterbed onderhoud nodig.  Dan is het minsten wat je kunt doen ervoor te zorgen dat het waterbed waar je op slaapt het hoogst mogelijk comfort aan je lichaam kan bieden. Maar hoe bereik je dat? Vroeger gingen de waterbedden 20 jaar mee. Tegenwoordig met alle milieu eisen mogen heel veel producten niet meer in de matrassen verwerkt worden. De levensduur is hierdoor terug gebracht naar de levensduur van een conventioneel matras.

Wat kan je naast een goed slaapcomfort nog doen

Zorg ervoor dat je een slaapritme krijgt. Je lichaam werkt het beste op je biologische klok. Dat houd in dat je tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed gaat en daardoor ook weer op tijd uitgerust wakker kunt worden. 

Daarnaast is het aan te raden geen koffie, chocola of andere stimulerenede middelen na 20.00 uur te eten of te drinken. Hierdoor kan je lichaam tot rust komen en zich voorbereiden om slaperig te worden.

Dit geld ook voor computer, telefoon of andere apparaten die blauw licht verspreiden. Wanneer je tot vlak voor bedtijd daarop zit te turen maakt je lichaam te weinig melatonine aan (slaap hormoon) waardoor slapen ook niet makkelijk gaat.

Vergelijkbare berichten